Süper Kahraman Patates ve PepsiCo ile Patates Hasadı
Öncelikle bu yazı kesinlikle, patates cipsi satışlarını arttırmak amaçlı yazılmış bir yazı değildir. Aksine PepsiCo firmasının sürdürülebilir tarıma verdiği önemi, karbon ayak izinin azalmasını ve de az su kullanımını amaçlayan bir gezidir. Bu yazımın asıl konusu bu ama bu doğrultuda yaşadığım her şeyi sizlerle paylaşacağım.
Geçtiğimiz haftalarda aldığım bu davet üzerine, büyük bir heyecanla eşimle ve diğer arkadaşlarımız ile beraber yola çıktık. Daha havaalanına geldiğimiz andan itibaren başta sevgili Murat ve İlker olmak üzere herkes bizlerle çok yakından ilgilendi. Bol sohbetli, kıkırdamalı ve domates suyu dolu bir uçak yolculuğundan sonra gece Kayseri’ye indik. Bu arada domates suyu nerden çıktı diye soranlar için belirtmek istiyorum. Canım Berna’cığımın daha önce okuyup test ettiği bir konu vardı; Uçakla seyahat ederken, en tepede içtiğin domates suyunun, aşağıda içtiğinkinden daha farklı, daha saf, daha lezzetli olduğu ile ilgili. Uçağın hemen hemen yarısına bunu söyledikten sonra yol boyu domates suyu içtik:) Keyifli sohbetlerle, sadece en tepede değil her noktada lezzetliydi bence o domates suyu. (Bu arada, uçakta hep ne alaka domates suyu servis ediliyor soruma da yanıt bulmuş oldum. Demek bundanmış:))) ).
Kayseri’de bizi bekleyen shuttle’ımıza binip Kapadokya’ya yola çıktık. Gece yarısı olmasına rağmen, hepimiz oldukça enerjik ve keyifliydik. Otele vardığımızda bizi orada diğer arkadaşlarımız ve PepsiCo yetkilileri bekliyordu. O saat olmasına rağmen sıcacık çorbamız ve çayımız eşliğinde sohbet ettik. Ertesi gün erken kalkmak üzere odalarımıza çekildik. Odaların ne kadar mükemmel olduğu ile ilgili detayları hiç yazmayacağım bence kesinlikle gidin:)
Güzel bir kahvaltıdan sonra Gastronomi Uzmanı ve Araştırmacı Vedat Başaran ile birlikte seminer odasına geçtik. Önce PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Şinik ile güzel bir sunum izledik ve bizlere kısaca tanıtımlar yaptı. Ardından da Vedat Bey süper kahraman patatesin tarihçesinden günümüze kadar nasıl geldiğini, ne tarihlere yön verdiğini ve neler başardığını anlattı.
Bu linkten sizde bir kısmını izleyebilirsiniz.
Kısaca bahsetmek gerekirse;
Patatesin zengin bir besin kaynağı olduğu uzun zamandan beri bilinmesine rağmen detaylı bir incelemeye tabi tutulması son dönemlerde gerçekleşmiştir. Yapılan incelemeler ışığında yumrunun gıda değeri, farklı çeşitlerde olduğu kadar bir çeşidin değişik şartlar altında yetiştirilmesi halinde de farklılık göstermektedir. Toprak karakteri, mevsim şartları, gübrenin çeşidi ve uygulama şekli, ekim zamanı, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Programı, olgunlaşma şartları, muhafaza yerinin sıcaklığı ve rutubeti, depolama periyodunun uzunluğu gibi şartlar bu çeşitliliği oluşturmaktadır.
Bu bilgilendirici sunum ve sohbetten sonra, eşlerimizle birlikte bizlere verilen malzemeler ile kendi cips sosumuzu yapmak üzere vadiye geçtik. Açık havada harika bir ortam, önümüzde mis gibi organik malzemeler ve de beynimizde uçuşan birbirinden lezzetli soslarJ Ben de eşimle birlikte, Vedat Bey’in tabiriyle, karakterli bir sos yaptım:) Az mayonez, az yoğurt, az salça, biraz kavrulmuş yeşilbiber, az sarımsak, kimyon, nane ve bol ceviz:) Adını da “Cevizli Biberli” koyduk:) Pek sevildi, çok yenildi:)
Ardından açık havada güzel bir öğle yemeği yedik ve harika bir Kapadokya turuna çıktık. Buraları çok çok fazla detaylandırmayacağım çünkü sizler de gidin, görün ve keyif alın istiyorum. Sadece uğradığımız duraklardan bahsedeceğim:)
İlk durağımız Göreme Açık Hava Müzesiydi ve anlatılmaz yaşanır bir rehberimiz vardı:)Kesinlikle idealist, biraz sert ama içi pamuk gibi:)
Kiliseler, tarihleri, o zamanki inançlar ve toplu olarak bir çekilen bir hatıra fotoğrafı:)
Ardından gittiğimiz yerden kesinlikle biraz bahsedeceğim. Çünkü inanılmaz harika bir yer ve de bence herkesin dikkat çekmesi gereken bir yer. Güray Kaya Seramik.
Bu işi yapan ustaların artık bir elin parmaklarını geçmediği ve inanılmaz bir sanat! Büyük şehirlerde yapılacak tanıtımlar, belki düzenlenecek workshoplar ile tanıtımlarının ve seslerini duyurmalarının yaygınlaşması ve bu konuda daha çok eğitimli insanın yetişmesi gerekiyor.
Tüm espri yeteneği ve sempatikliği ile bizleri gülmekten kıran, ama kaşla göz arasında da harika çömlekler yapan Mustafa Ustamıza yolu Kapadokya’ya düşen herkes bir uğrasın ve selam götürsün:)
Alışveriş yapabilme imkanı da bulduğumuz bu güzel mekandan sonra Devrent Vadisi’ne oradan da Güvercinler Vadisi’ne geçtik.
Tabii bu arada, lezzet turlarımızda oldu olmadı değil:) Kendi sütüyle kavrulmuş nefis ayçiçeği çekirdekleri, tabii ki nefis pastırma ve sucuklar da torbalarımızda yerlerini aldı:)
Eee gün daha bitmedi mi diyenler için hayır bitmediii:) Yaşar Baba Restaurant’ta yoğun bir Türk Gecesi ile günü bitirdik. Ağırlıklı olarak turistlerin oluşturduğu mekanda, gelin almadan horona, zeybekten semazene kadar her türlü Türk geleneklerini görebileceğiniz bir mekan:) Ziplenmiş Türk gecesi gibi:) Anlatılmaz yaşanırdı yani:) Yalnız şunu itiraf etmeliyim ki, bu tip bir organizasyonu, bu kadar kalabalık gruplar için İstanbul’da hiçbir mekan yapamaz:) Hayır yukarıdan inen kapsülün içinde Tarkan var sandım ki dansöz çıktı. O derece yani:))
Yoğun ama bir o kadar keyifli günü sonlandırmak için hepimiz otelimize döndük ve de sabah 5 itibariyle kalkıp, asıl gelme sebebimiz olan Patates Hasadı için tarlaya doğru yola çıktık.
Tarlada, o nefis havada, üzerimizde tulumlar, önümüzde harika bir sofra, güzel bir kahvaltı yaptık.
Ardından da Türkiye PepsiCo Agro Müdürü Cem Özyurt, bizlere “sürdürebilir tarımdan, karbon ayak izinin azaltılmasına, daha az su tüketiminden, patateslerden ve tüm bu işlemlere PepsiCo’nun bakış açısından” bahsetti.
Dilerseniz bu noktada, az önce bahsettiğim bu terimler ne anlama geliyor kısaca bahsedelim ki, gezimizin asıl amacının ne olduğu daha net belli olsun;
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ne demek?
- SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM, Tarımsal üretimden elde edilen hammadeyi, istenilen ktriterde alırken;
- Üretim yapılan Toprağı korumak ve verimliğini azalmamak için; İşleme, Rotasyon, çevreye duyarlı Gübre seçimine dikkat edilmesidir, klasik kimyasal gübreler dolgu malzemesi olarak Kireç/Denüz kumu ihtiva ettiğinden uzun yıllar kullanımları sonucu, Toprakta Kireçlilik/Tuzluluk sorunları oluşmaya başlar, bu yüzden PepsiCo örnek bir proje ile dolgu malzemesi Organik olan “Naturalis” Organo Mineral gübre çalışmasını yürütmektedir.
- Kullanılan Doğal Kaynaklara dikkat edilerek, sadece içinde bulunduğumuz dönem içinde değil, gelecek kuşaklara da Su kaynaklarımızı temiz ve yeterli miktarda aktarmamız gerekmektedir, bu yüzden daha az su gerektiren sulama sistemlerinin kullanılması gereklidir.
- Üretim Operasyonu sırasında daha düşük enerji tüketimine ihtiyaç duyan operasyonlara yönlendirmek, yeni teknolojiyi takip etmek ve sonuçta Tarla verimini yüksekltmek gereklidir.
PepsiCo Sürdürülebilir tarım konusunda Türkiye’de öncü bir politika izlemektedir.
PepsiCo karbon ayak izini azaltan çalışmalar yapmaktadır
- PepsiCo Türkiye,karbon ayak izinin düşürülmesine önemli katkı yapan çevre dostu patates depolama tesislerini hayata geçirmiştir.
- Bu süreçte 2012 yılı vs 2010 a göre salınan karbon %24 oranında azalmıştır. Bu başarının ardında, Suadiye’deki yeni depo yatırımı sayesinde nakliye mesafelerinin azaltılması, tarla verimlerindeki artış ve depolama kayıplarının azaltılması etkenleri yatmaktadır.
- PepsiCo Türkiye, Türk çiftçisiyle beraber çalışmaya devam ederek su ve karbon ayak izini 2012 yılında da 2010 yılına göre, sırasıyla yüzde 34 ve 24 oranlarında azaltmayı başarmıştır.
PepsiCo su tasarrufu konusunda büyük başarılara imza atmaktadır
1 kamyon damla sulama ekipmanı, 35 kamyon makro yağmurlama ekipmanının yapacağı işi yapmaktadır.
- PepsiCo Türkiye, tarım arazilerinde kullanmaya başladığı damla sulama ve mini yağmurlama sistemlerinin kullanımını iki katına çıkararak, patates üretimi için seçilen bölgelerde, tedarikçilerinin kullandıkları sulama yöntemlerini değiştirerek yanlış veya bilinçsiz sulamadan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırıyor veya azaltılıyor.
- PepsiCo’nun patates üretim alanlarında kullanılan düşük basınçlı sulama sistemlerinin artışı sayesinde, 2012 yılında 10.1 milyon ton su tasarrufu sağlanmıştır. PepsiCo, Türk çiftçisiyle iş birliğine devam ederek, 5 yıl içerisinde su tüketimini ve karbon salınımını %50 azaltmayı hedefleyen projeler yürütmektedir.
PepsiCo Türkiye, PepsiCo tarafından geliştirilen I-Crop sistemi ile iklimi önceden okuyarak, proaktif olmamız için bizi yönlendirmektedir.
- PepsiCo Türkiye, I-Crop sistemi ile Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirmektedir.
- Kendi geliştirdiği özel bir yazılım ve toprağa yerleştirilmiş hassas sensörleri kapsayan İ-Crop sistemi ile hava durumu, toprağın su ihtiyacı ve gübre ihtiyacını bilgisayar ortamında takip edebilmektedir.
- İlave olarak İlaçlama zamanlarını erken uyarı sistemi ile bildirip, tam zamanında ilaçlama yapılmasını sağlar, bu satede koruma amaçlı gereksiz uygulamalar yapılmaz.
- Sistemin Türkiye’de kurulan 2 İstasyon üzerinden tanıtımı devam etmektedir, önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
Sıkılmadan okuduğunuzu ve okumanız gerektiğini düşündüğüm bu yazılarda da görüldüğü gibi PepsiCo’nun bu konulardaki hassas yaklaşımı, ilkeleri ve çalışma politikaları tartışılmaz.
Ewet artık hasat zamanı diyelim mi:) İşte Lady Rosetta dediğimiz, dış kabuğu pembe olan ama içi aynı sarı renkte, kızartmalık kullanıma uygun patatesler.
Hakan Sarı ile hasatımız başlıyor:)
Tabi günümüzde artık bu işlemler profesyonel makinalarla yapılıyor, artık kimse koskoca tarlaları elleriyle toplamıyor. O yüzden de bu fırsatı yakaladığım için çok çok mutluyum:)
Yukarıda ana fotoğrafımı oluşturan patates kızartması fotosu da, o sabah tarladan topladığım nefis patatesler ile yaptığım kızartma. Beni bilen bilir, beğendiğime beğendim, sevmediğime sevmedim derim. Yok böyle bir lezzet! Hatta kısaca tarifini de vereyim tüm püf noktaları ile:)
Patates Kızartması;
Soyacak ile kabukları soyulup aynı büyüklükte kesilen patates dilimlerini suya koyup 1 saat kadar bekletin. Bu işlem, nişastasını atması için gerekli bir işlem çünkü nişastası üzerinde olan patates hem çok yağ çeker hem de üzerindeki nişasta şekere dönüşür.
Suyunu akıtıp iyice kuruladıktan sonra, kızdırdığınız yağda güzelce kızartın. Buradaki püf noktada, tavanızda her seferinde aynı sıcaklıkta yağ olması yani gerektiğinde yağını değiştirmeniz.
Ayrıca da, odam da sürpriz bulduğum ve adıma yazılmış bu güzel çömlek de beni inanılmaz mutlu etti:)
Umarım okurken sıkılmadığınız bir yazı olmuştur. Genelde bu tip yazıları çok fazla yazmam ama bu benim için önemli bir konuydu. Çünkü konu, başta da belirttiğim gibi bir cips reklamı değil, sürdürebilir tarıma verilen destek, karbon ayak izi azalması ve daha az su kullanımının vurgulanmasıydı.
Ayrıca PepsiCo önümüzdeki 5 yılda, patatese harcadığı suyu yüzde 50, patates üretimi ve depolanmasındaki karbon ayak izini de yüzde 50 azaltmayı hedeflemektedir. Bu 2 gün içerisinde gördüğüm dinamik ve idealist ekip ve profesyonel bakış açısının kesinlikle hedeflerini tutturacağına eminim.
Artık yazımı bitiyorum. Öncelikle yazımı okuyan herkese, daha sonra tüm organizasyon boyunca bizlerin rahatı için uğraşan Zarakol ekibinden dünyalar tatlısı Aslı Pınar Tüfekçi’ye, didiiii didiiii Murat Karakaş’a:) , her işimize koşan her eve lazım Mesut’a, bir yerden bir yere hızlı ulaşımımızda şoföre olan baskıları ile gönüllere taht kuran Bengü’ye, tüm profesyonellikleri, sevecenlikleri ve güzel davetleri için PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Şinik’e, oradayken doğum günü de birlikte kutlama fırsatı bulduğumuz PepsiCo yetkililerinden Zeynep Yüksel’e, tarlada bizlerle olan Cem Özyurt ve Hakan Sarı’ya, gurme bilgiler ve keyifli sohbetler için Vedat Başaran’a ve tüm güler yüzlü Cappadocia Cove Resort Otel çalışanlarına teşekkür ederim:)