Ekşi Mayalı Dereotlu Poğaça
Herkese merhaba:) Dünkü yazımda artık bloğuma daha fazla bakacağım ve sizler ile daha çok yazışacağım demiştim:) O yüzden de bugün de enfes ötesi bir tarif paylaşıyorum. Bu tarifin enfesliği hamurundaki ekşi mayasından kaynaklanıyor:) Uzun zamandır ekşi maya besliyorum ki adını da Simay, Şaziment koydu:) Şaziment büyüdü, kocaman oldu, bölünerek çoğaldı bile:) Tabi bu arada Şaziment bana bebekken geldi. Canım arkadaşım Hilalim bana ilk verdiğinde henüz 100 gramdı. Dediğim gibi ben de tüm dediklerine uyarak beslemeye başladım ve de tuttu. Önümüzdeki hafta ekşi maya ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım. Aslında hedefim nefis köy ekmekleri yapmak ancak ekmek, ciddi emek ve zaman isteyen bir konu olduğu için, bir hafta sonunu o işe ayıracağım. Şimdilik bir poğaça yaptım ama ne poğaça. Hamurun kokusunu mu desem, fırında gelen kokuları mı, tadını mı:) En iyisi mi ben tarifi anlatayım:)
Malzemeler;
Hamur için;
100 gram ekşi maya
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağından 2 parmak az sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
10 – 15 dal doğranmış dereotu
Aldığı kadar un
İç Harcı için;
150 gram rendelenmiş beyaz peynir
Üzeri için;
2 adet yumurtanın sarısı
Az sıvı yağ
Susam, çörek otu, haşhaş tohumu
Yapılışı;
Öncelikle sabahtan 60 gram ekşi mayayı çıkartıp oda ısısına gelmesini bekleyin.
Üzerine 30 gram tam buğday unu + 30 gram su ekleyerek besleyin ve 1 saat kadar bekletin.
Hamuru yapmaya başlamadan önce mayayı test etmemiz gerekiyor. Bunun için yarım su bardağı suya mayanızı koyun. Üzerinde kalıyorsa, yüzüyorsa olmuş demektir. Karıştırarak eritin. Bu işlemleri yaparken metal kaşık vs kullanmayın. Tahta kaşık en iyisi.
Bu arada, hamurunuzu da metal bir kap içinde yoğurmayın ekşi mayadan dolayı. Bu yüzden de mutfak şeflerini bu noktada kullanmayın.
Tüm malzemeleri yoğurma kabınıza ekleyip, azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Ele yapışmayan bir hamur elde edince üzerini hafif nemli bir bez ile örtüp birkaç saat mayalanmaya bırakın. Ekşi mayalı hamurlar, diğer mayalı hamurlara göre biraz daha geç mayalanır. Bu yüzden de mayalama sürecinizi biraz uzun tutun.
Mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içlerine rendelediğiniz beyaz peynirden koyup yuvarlayın.
Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı + sıvı yağ karışımını sürün.
Susam, çörek otu ya da haşhaş tohumu serpip önceden ısıtılmış 170 derecelik iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun…