Ev Yapımı Yoğurt
1994 yılında tamamen İstanbul’a üniversite okumak için geldiğimde tanışmıştım hazır yoğurtla. 16 yaşına kadar hep evde annemin yaptığı yoğurtları yedim ben. Babamın işi dolayısı ile her 4 senede bir şehir değiştirir, ama her gittiğimiz yerde mutlaka bir sütçü bulurduk. Hemen yoğurt, peynir, kaymak v.s. hazırlardık. Eskiye rağbet başladı tekrar. Geriye dönüyor aslında her şey yavaş yavaş. İnsanlar tekrar ekmeklerini, salçalarını, yoğurtlarını evde yapmaya, sebzelerini varsa bahçelerinde yetiştirmeye başladı. Bende uzun zamandır özellikle de Simay doğduğundan beri yoğurdumu kendim yapmaya başladım tekrar. Zaman zaman ara versem de sıklıkla yapıyorum. Bir sütçüm yok ama yoğun denemelerim sonucunda hangi süt ile hangi yoğurtla daha iyi maya tutuyor diye bir standart belirledim artık kendime. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum tüm detayları ile…
Bundan sonra her yeni yayınımdan haberdar olmak için soldaki kutucuğa mail adresinizi yazıp kayıt olun. Her yayınımdan haberiniz olsun.
Ayrıca beni sayfalarında takip etmek isteyenlerin kumanda paneline aşağıdaki linki yazmaları yeterli;
www.tumayinmutfagi.com/rss.aspx
Malzemeler
1 litre tam yağlı UHT yoğurt (Pastörize sütler daha iyi maya tutuyor. Günlük sütler de süre oldukça uzuyor. En azından benim denemelerim bu şekilde oldu.)
2 yemek kaşığı kaymaklı yoğurt (sonuç daha başarılı)
Yapılışı
Sütü tencereye alıp kaynamayacak şekilde ısıtın ve ılınmaya bırakın. Bu mayalanma sıcaklığı yoğurt için önemlidir. Bu sıcaklığın yaklaşık 45 derece olması gerekir ancak evinizde termometreniz yok ise, sıcaklığını anlamak için, süte parmağınızı batırdığınızda 7’ye kadar sayın. Parmağınız bu süre zarfında sütün içinde dayanabiliyorsa, yanmıyorsa yeterince ılınmış demektir. Yanıyorsa bu ısıya gelene kadar bekletin.
2 yemek kaşığı yoğurdu bir kasede bir kaşıkla çırpın.
Sütten de 3-4 yemek kaşığı alıp yoğurda ekleyin ve iyice homojen bir hal alması için bir iki kere daha karıştırın.
Karışımınızı süte ilave edin ve yoğurt mayasının her yere bulaşması için karıştırın.
Sütün ısısını kaybetmemesi için her yerini kalın bir battaniye ile kapatın ve sıcak bir yerde yaklaşık 5-6 saat mayalanmaya bırakın.
Bu süre sonunda buzdolabına kaldırıp bir gece de buzdolabında bekletin. Bu işlemleri yaparken sütü çok fazla sallamayın, kapağını sürekli açmayın. Çünkü yoğurdunuz çatlar ve sulanır. Mayalanma süresi dolduğunda, dokusu yumuşak olduğu için, yoğurt sarsılmadan buzdolabına kaldırılmalıdır.
Buzdolabında bir gece beklettiğiniz yoğurdunuzu en fazla 1 hafta içinde tüketmenizde fayda var. Zaten az az taze taze yapıp tüketmek en iyisi.
Yoğurdunuzun bitmesine yakın diğer yoğurdunuzu mayalamak için 2 yemek kaşığı ayırmayı unutmayın.
Afiyet olsun…