Meyve Şekerlemeli Kek
Haftanın son gününden herkese kocaman bir merhaba:) Buzz gibi bir Cuma günü ki duyduğuma göre bu daha hiçbir şeymiş. Şu anda, sıcacık demli bir çay ve yanında nefis bir kek olsaydı süper olurdu. Benim şu anda bunu yapmam mümkün değil ama belki yapabilecek olanlar vardır diye, tüm püf noktaları ile lezzetli, yumuşacık, özellikle de nefis kokan bir kek tarifi yayınlamak istedim.
Kekler ile ilgili çok fazla mesaj ve soru alıyorum. Bu tarifimde, toplu olarak elimden geldiğince ve soruları hatırladığım kadarı ile de cevaplamaya çalıştım. Kekim nasıl yumuşak olur, sünger gibi istiyorum ya da ıslak istiyorum, kekim kabarmıyor, dışı pişiyor içi pişmiyor gibi gibi:) o zaman tüm detayları ve lezzeti ile tarife geçelim:)
Malzemeler;
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı yoğurt (oda sıcaklığında)
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 paket meyve şekerlemeleri (Ben Pakmaya kullandım. Kullanım tarifini paketin üzerinden okuyun.)
Üzeri için;
Pudra şekeri (dilerseniz. Ben kullanmadım ama yakışırJ:))
Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şekeri mayonez kıvamına gelinceye kadar, yaklaşık 2 – 3 dakika, hep aynı yöne olacak şekilde çırpın.
Önce sıvı malzemeleri yani sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
Ayrı bir yerde elediğiniz un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip, mikserin düşük devri ile ya da bir spatula ile kabarıklığını söndürmeden karıştırın.
Bu esnada paketin üzerindeki kullanım şekline göre hazırladığınız meyve şekerlemelerini de ilave edip karıştırmaya devam edin.
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbınıza döküp, kalıbı iki kere tezgaha vurun ve 170 derecelik fırında yaklaşık 40 – 45 dakika pişirin.
İlk 30 dakika fırının kapağını hiç açmayın ki fırın içi ısınız kaybolup kekiniz sönmesin.
30 dakikanın sonunda bir kürdan ile kekinizin pişip pişmediği kontrol edin. (Kürdanın kekinize batırıp, temiz çıkıp çıkmadığına bakın. Temiz ise pişmiş demektir. Değil ise, pişmeye devam etmelidir.
Eğer kekinizin üstü kurumuş ancak içi hala sıvı ise, üzerine yağlı kağıt kapatıp pişirmeye devam edin. Böylece kekinizin üst kısmının ısı ile temasını kesip içinin pişmesini sağlamış olursunuz).
Pişen kekinizi soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun…
KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI;
Öncelikle tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalıdır.
İlk etapta yumurta ile toz şekerin uzun süre çırpılması ve çırparken hep aynı yöne doğru çırpılması çok önemlidir. Yumurta, çırpılırken içine hava kabarcıkları alır. Bu sayede de kekiniz pişerken güzel kabarır. Bir yöne çırparken diğer bir yöne çevirdiğinizde bu kabarcıklar patlar ve yok olur.
Devamında önce sıvı malzemeler ilave edilir. Süt ve yoğurt yerine, sıvı olarak süt kreması da kullanabilirsiniz. Yoğurt kullanmak, kekinizi biraz da süngerimsi, süt kullanmak daha ıslak gibi bir dokusunun olmasını sağlıyor. Her ikisi de çok lezzetli. Siz nasıl bir tat istiyorsanız o şekilde ekleyebilirsiniz.
Eklenecek kuru malzemeler ayrı bir kapta elenir.
Kuru malzemeler ilave edilirken, elde ettiğiniz kabarıklığın gitmemesi için, bir spatula yardımı ile alttan üste doğru daireler yaparak ya da mikserin düşük devri ile karıştırılır.
Kalıba döktüğünüz kekin içindeki havayı ortaya çıkarmak tezgaha sadece iki kere vurulur. Defalarca vurmanız gerek yoktur.
Kalıptan rahat çıkması için, kalıbınızın her yerini tereyağı ile yağlayın ve üzerine bir tutam un serpin.
Fırına giren kek, ilk yarım saat hiç ellenmez ki fırın içi ısınız kaybolup kekiniz sönmesin.
30 dakikanın sonunda bir kürdan ile kekinizin pişip pişmediği kontrol edin. (Kürdanın kekinize batırıp, temiz çıkıp çıkmadığına bakın. Temiz ise pişmiş demektir. Değil ise, pişmeye devam etmelidir.
Eğer kekinizin üstü kurumuş ancak içi hala sıvı ise, üzerine yağlı kağıt kapatıp pişirmeye devam edin. Böylece kekinizin üst kısmının ısı ile temasını kesip içinin pişmesini sağlamış olursunuz).
Pişen kekinizi, ilk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan çıkartın ve tamamen ılının ca dilimleyin. Sıcakken dilimlemeyin.
Afiyet olsun:)